Vị trí địa lí

Phần lớn lãnh thổ nằm tại Bắc Phi, cùng với bán đảo Sinai thuộc Tây Á. Ai Cập giáp Địa Trung Hải, có biên giới với Dải Gaza và Israel về phía đông bắc, giáp vịnh Aqaba về phía đông, biển Đỏ về phía đông và nam, Sudan về phía nam, và Libya về phía tây. Ngoài ra, Ai Cập có biên giới hàng hải với Jordan và Ả Rập Xê Út qua vịnh Aqaba và biển Đỏ.

Ai Cập chiếm một phần Sa mạc Sahara và Sa mạc Libya.Ốc đảo gồm: Ốc đảo Bahariya, Ốc đảo Dakhleh, Ốc đảo Farafra, Ốc đảo Kharga, Ốc đảo Siwa. Một ốc đảo là một vùng đất xanh tươi và màu mỡ ở giữa sa mạc.

 Dích tích chiếm 1.010.407,87 km², đứng thứ 30 thế giới.

Thủ đô: Cairo và cũng là thành phố lớn nhất tại Ai Cập.

Link bản đồ

Dân số

Dân số hiện tại của Ai Cập là 104.122.521 người (2021) theo số liệu mới nhất từ Liên Hợp Quốc. Dân số Ai Cập hiện chiếm 1,32% dân số thế giới. Ai Cập đang đứng thứ trên thế giới trong bảng xếp hạng dân số các nước và vùng lãnh thổ. 

Hầu hết dân số tập trung dọc theo hai bờ sông Nile (nhất là tại Alexandria và Cairo) và tại Châu thổ và vùng gần Kênh đào Suez. 

Gần 90% dân số theo Hồi giáo và đa số còn lại theo Kitô giáo. Ngoài việc phân chia theo tôn giáo, người Ai Cập có thể được xếp loại theo nhân khẩu thành những người sống ở vùng thành thị và nông dân (fellahin) hay các chủ trại ở các làng nông nghiệp.

Mật độ dân số của Ai Cập là 105 người/km2. Với tổng diện tích đất là 995.560 km2. 42,78% dân số sống ở thành thị (43.781.728 người vào năm 2019). 

Độ tuổi trung bình ở Ai Cập là 24,7 tuổi.

Kinh tế

Kinh tế Ai Cập phụ thuộc chủ yếu vào nông nghiệp, môi giới trung gian, xuất khẩu dầu mỏ và du lịch. Có hơn 5 triệu người Ai Cập đang làm việc ở nước ngoài, đa số tại Ả rập Xê út, Vùng Vịnh như UAE, và Châu Âu. 

Tài nguyên: Dầu khí, khí đốt tự nhiên, quặng sắt, phosphat, mangan, đá vôi, thạch cao, talc, amiang, chì, kẽm. 

Sản phẩm Nông nghiệp: Bông, gạo, ngô, lúa mì, đậu, hoa quả, rau; Gia súc, trâu, cừu, dê. 

Sản phẩm Công nghiệp: Dệt may, chế biến thực phẩm, du lịch, hóa chất, hydrocarbon, xây dựng, xi măng, kim loại. 

Xuất khẩu: dầu thô và các sản phẩm dầu mỏ, trái cây và rau quả, bông, hàng dệt, sản phẩm kim loại, hóa chất, thực phẩm chế biến 

Hoa Kỳ cũng có một lượng lớn dân nhập cư Ai Cập.Ai Cập có thu nhập GDP đầu người ở mức 5800 USD, đứng thứ 133 trên thế giới.Ngoài ra, hiện tại Ai Cập cung cấp khoảng 55% sản lượng vải cotton trên thế giới.

Các ngành xuất khẩu của Ai Cập, đặc biệt là ngành xuất khẩu vàng và khí thiên nhiên có triển vọng tốt. Nghề làm đồ gỗ, nhất là nghề làm đồ trang sức từ vàng, bạc và các loại đá quý, rất được phổ biến ở Ai Cập thời Cổ vương quốc.

Nghề thủ công cũng phát triển. Người Ai Cập đã biết cách nấu quặng và chế tạo đồng. Kỹ thuật chế tác đá đã đạt tới trình độ hoàn mỹ. Công trình phải kể đến đó là Kim tự tháp. Để xây dựng Kim tự tháp Kufu (Kuốp) người ta đã phải cưa, đẽo, gọt mài 2.300.000 phiến đá, mỗi phiến nặng tới 2,5 tấn.

Khí hậu

Khí hậu ở Ai Cập mang nền khí hậu Địa Trung Hải, đa số các tháng trong năm ở Ai Cập đều có khí hậu khô và nắng nóng. Ngoại lệ là Tháng Mười Hai, tháng một và tháng hai. Sau đó, vì gió thổi thường băng giá, nhưng nhiệt độ không khí trong ngày là tương đối cao, từ 18 đến 22 độ C. … Nhiệt độ không khí hiếm khi dưới 30 độ C. 

Mùa đông dường như là đáng kể nhiệt độ dao động ngày và đêm – đôi khi vào ban đêm chỉ là 8 độ C. Mùa hè ở các thành phố du lịch Ai Cập, có sương mù. Đi bộ có thể được một chút gây phiền nhiễu này thời gian vì mặt trời đốt cháy. Thời tiết tốt nhất để khám phá những triều đại của Tháng Ba-Tháng Năm và từ Tháng chín-tháng mười một. Tháng mùa đông là thời điểm tốt để chiêm ngưỡng vẻ đẹp của các di tích Ai Cập.

Trung bình nhiệt độ không khí trong mùa hè là 38 -40 độ, nhưng sa mạc đạt đến 50 độ C. 

Nhiệt độ nước biển trong suốt cả năm là cao, và chỉ thỉnh thoảng vào mùa đông giảm xuống dưới 20 ° C.

Ngôn ngữ

Tiếng Ả Rập Ai Cập là ngôn ngữ nói quốc gia. Các phương ngữ khác và ngôn ngữ thiểu số được nói theo vùng. Ngoài ra ở quốc gia này tiếng Anh và tiếng Pháp được người dân sử dụng như ngôn chính ở Ai Cập.

Dân Ai Cập đã sử dụng nhiều loại ngôn ngữ từ ngữ hệ Phi-Á trong suốt lịch sử của họ bắt đầu từ Ai Cập Cổ cho tới Ai Cập Ả Rập hiện đại. Các phương ngữ khác và ngôn ngữ thiểu số được nói theo vùng: Swiss ở Ốc đảo Siwa nói ngôn ngữ Berber,…

Văn hoá

Thuật ướp xác của người Ai Cập cổ xuất hiện từ năm 2700 TCN và kéo dài đến thế kỷ thứ 5. Trong nền văn hóa Ai Cập người dân tin về sự sống vĩnh hằng ở thế giới của những thần linh sau khi chết, cho nên việc ướp xác cũng là thể hiện đức tin cho sự trường tồn của vương quốc Ai Cập.

Nền văn hóa Ai Cập rất chú trọng vấn đề tôn giáo, khoảng 90% dân số Ai Cập là người Hồi giáo Sunni, 8% là Kitô và 2 phần trăm còn lại là người Do Thái hoặc các giáo phái khác.

Ai Cập cổ đại sở hữu một kho tàng những điều độc đáo về điêu khắc và hội họa. Các tác phẩm, tranh vẽ thường được tìm thấy ở phần dưới của các mảng điêu khắc trên tường. Mỗi màu đều có những biểu tượng riêng như màu xanh nước biển đại diện cho bầu trời, nước, thiên đường, màu đỏ đại diện cho lửa, sự giận dữ, chiến thắng, lòng thù địch.

Trang phục của người Ai Cập cổ đại thường đa dạng về màu sắc, trang trí cầu kỳ, bắt mắt với nhiều đồ trang sức quý như ngọc trai, vàng.

Ai Cập cổ đại đã để lại cho nhân loại một trong Bảy kỳ quan thế giới, đó là đại Kim tự tháp Giza và tượng nhân sư Sphinx khổng lồ. Nét đặc trưng của kiến trúc Ai Cập cổ là sự khan hiếm vật liệu gỗ, nên họ đã sử dụng vật liệu chủ yếu trong xây dựng là gạch chưa nung, đá các loại.

Lịch sử

Một vương quốc thống nhất được Quốc vương Menes thành lập vào khoảng năm 3150 TCN, khởi đầu cho một loạt triều đại cai trị Ai Cập trong ba thiên niên kỷ sau đó.

Đến năm 1805, một chỉ huy quân sự người Albania của quân đội Ottoman tại Ai Cập là Muhammad Ali Pasha đoạt được quyền lực. Ông mang tước hiệu phó vương của Ai Cập, song chỉ lệ thuộc Ottoman trên danh nghĩa. Muhammad Ali tàn sát tầng lớp Mamluk và lập ra một triều đại cai trị 

Cuộc khởi nghĩa khiến chính phủ Anh phải đơn phương ban bố tuyên ngôn độc lập Ai Cập vào ngày 22 tháng 2 năm 1922

Muhammad Ali tàn sát tầng lớp Mamluk và lập ra một triều đại cai trị Ai Cập cho đến cách mạng 23 tháng 7 năm 1952.

Sau Cách mạng 1952, quyền cai trị Ai Cập sang tay thế lực quân sự. Đến ngày 18 tháng 6 năm 1953, nước Cộng hoà Ai Cập được tuyên bố thành lập, Tướng quân Muhammad Naguib là tổng thống đầu tiên.

Ngày 18 tháng 1 năm 2014, chính phủ lâm thời thiết lập hiến pháp mới sau một cuộc trưng cầu dân ý. Ngày 26 tháng 3 năm 2014, người lãnh đạo Các lực lượng vũ trang Ai Cập là Abdel Fattah el-Sisi từ chức trong quân đội và tuyên bố tranh cử tổng thống. Abdel Fattah el-Sisi chiến thắng với cách biệt lớn và tuyên thệ nhậm chức tổng thống vào ngày 8 tháng 6 năm 2014. Anh em Hồi giáo và một số nhóm hoạt động tự do và thế tục tẩy chay bỏ phiếu.

Một số nơi nổi tiếng ở Ai Cập

Kim Tự Tháp Ai Cập

Thành phố Alexandria

Bờ biển Đỏ

Thành phố Luxor

Sông Nile

Mount Sinai

Tu viện Saint Catherine

Sa mạc Trắng

Những thành tựu đạt được 

Trang điểm mắt Nữ hoàng Ai Cập với phần mí và đuôi mắt được kẻ viền đen sắc sảo, đặc biệt qua phần thể hiện của minh tinh Elizabeth Taylor. Được phát minh vào khoảng năm 4000 trước Công nguyên, việc trang điểm mắt của người Ai Cập còn là cách để thể hiện địa vị xã hội.

Người Ai Cập cổ đại chế tạo ra mực in màu đen bằng cách trộn nhựa cây, xỉ than và sáp ong. Để cho ra những màu mực khác, người ta thay xỉ than bằng đất sét hoặc nghiền các loại đá thành bột.

Chìa khoá là một phát minh của người Ai Cập cổ vào khoảng năm 2000 trước Công Nguyên.

Một số những phát minh vĩ khác mà người Ai Cập đã tạo ra như: kem đánh răng, giấy, chữ viết, quy tắc toán học, cày, lịch,…. Mà ngày nay con người trên thế giới vẫn đang sử dụng chúng.

Các trường đại học danh tiếng ở Ai Cập

Đại học Cairo

Đại học Mỹ ở Cairo (AUC)

Đại học Mansoura

Đại học Assiut

Đại học Ain Shams

Đại học Benha

EGYPT

Geography

The majority of the territory is in North Africa, with the Sinai Peninsula in Western Asia. Egypt is bounded to the northeast by the Mediterranean Sea, the Gulf of Aqaba to the east, the Red Sea to the east and south, Sudan to the south, and Libya to the west. Furthermore, Egypt shares maritime borders with Jordan and Saudi Arabia across the Red Sea and the Gulf of Aqaba.

Egypt is located in the Sahara Desert and the Libyan Desert. Bahariya Oasis, Dakhleh Oasis, Farafra Oasis, Kharga Oasis, and Siwa Oasis are examples of oases. An oasis is a lush, fertile area of land in the middle of a desert.

The area is 1,010,407.87 km2, ranking 30th in the world.

Capital: Cairo and also the largest city in Egypt.

Link to the map

Population

According to the most recent United Nations figures, Egypt’s current population is 104,122,521 people (2021). Egypt’s population is currently 1.32 percent of the world’s population. Egypt ranks first in the world in terms of population of countries and territories.

The majority of the population is concentrated along the Nile’s banks (particularly in Alexandria and Cairo), in the Delta, and near the Suez Canal.

Nearly 90% of the population is Muslim, with the remainder being Christian. In addition to religious divisions, Egyptians can be classified demographically as urban dwellers and farmers (fellahin) or ranchers in agricultural villages.

Egypt has a population density of 105 people per square kilometer. The country has a total land area of 995,560 square kilometers. Urban areas are home to 42.78 percent of the population (43.781,728 people in 2019).

Egypt’s average age is 24.7 years old.

Economy

Egypt’s economy is primarily dependent on agriculture, middlemen, oil exports, and tourism. More than 5 million Egyptians work abroad, the vast majority in Saudi Arabia, the Gulf region (including the UAE), and Europe.

Petroleum, natural gas, iron ore, phosphate, manganese, limestone, gypsum, talc, asbestos, lead, and zinc are all natural resources.

Cotton, rice, maize, wheat, beans, fruits, and vegetables; cattle, buffalo, sheep, and goat.

Textiles, food processing, tourism, chemicals, hydrocarbons, construction, cement, and metals are among the industries.

Crude oil and petroleum products, fruits and vegetables, cotton, textiles, metal products, chemicals, and processed foods are all exported.

The United States also has a sizable Egyptian immigrant population. Egypt ranks 133rd in the world with a GDP per capita of $5,800. Furthermore, Egypt currently supplies approximately 55% of the world’s cotton production. the world

Egypt’s export sectors, particularly gold and natural gas exports, are looking promising. During the Old Kingdom, woodworking, particularly jewelry making with gold, silver, and precious stones, was very popular in Egypt.

Crafts flourished as well. The Egyptians understood how to smelt ore and produce copper. Stone processing technology has reached its pinnacle. The Pyramid is the structure to be mentioned. People had to saw, cut, and sharpen 2,300,000 stone slabs, each weighing up to 2.5 tons, to construct the Pyramid of Kufu (Kuop).

Climate

Egypt has a Mediterranean climate, with most months of the year being dry and hot. The months of December, January, and February are the exceptions. The wind is often icy, but the air temperature during the day is relatively high, ranging between 18 and 22 degrees Celsius. The temperature in the air is rarely below 30 degrees Celsius.

Winter seems to have a lot of temperature swings between day and night, with temperatures dropping to as low as 8 degrees Celsius at night. There is fog in Egypt’s tourist cities during the summer. Because of the scorching sun, walking can be a chore at this time of year. The best months to visit the dynasties are March-May and September-November. The winter months are ideal for admiring the splendor of the Egyptian ruins.

In the summer, the average air temperature is 38-40 degrees Celsius, but deserts can reach 50 degrees Celsius.

Throughout the year, sea temperatures are high, with only a few days in winter falling below 20 °C.

Language

Egyptian Arabic is the official language. Regionally, other dialects and minority languages are spoken. Furthermore, English and French are the primary languages spoken in Egypt.

Throughout their history, from Ancient Egypt to modern Arab Egypt, the Egyptians used a variety of languages from the Afro-Asian family. Other dialects and minority languages spoken in each region include: Berber is spoken by Swiss in the Siwa Oasis,…

Culture

The ancient Egyptian art of mummification began around 2700 BC and lasted until the 5th century. People in Egyptian culture believed in eternal life in the world of the gods after death, so embalming is also a show of faith in the Egyptian kingdom’s longevity.

Egyptian culture is deeply religious; approximately 90% of the Egyptian population is Sunni Muslim, 8% is Christian, and the remaining 2% is Jewish or of another denomination.

Ancient Egypt had a treasure trove of one-of-a-kind sculpture and painting. Paintings and works of art are frequently found in the lower section of wall sculptures. Blue represents the sky, water, and heaven, while red represents fire, anger, victory, and hostility. 

The ancient Egyptians’ costumes were often brightly colored, ornately decorated, and adorned with a plethora of precious jewels such as pearls and gold.

Ancient Egypt left humanity one of the World’s Seven Wonders, the Great Pyramid of Giza, as well as the massive Sphinx. Due to the scarcity of wood materials, ancient Egyptian architecture relied heavily on unburnt bricks and stones for construction.

History

King Menes established a unified kingdom around 3150 BC, kicking off a series of dynasties that ruled Egypt for the next three millennia.

Muhammad Ali Pasha, an Albanian military commander of the Ottoman army in Egypt, seized power in 1805. He held the title of viceroy of Egypt, but he was only nominally subservient to the Ottomans. Muhammad Ali slaughtered the Mamluks, establishing a ruling dynasty in the process.

The British government unilaterally declared the Egyptian Declaration of Independence on February 22, 1922, as a result of the uprising.

Muhammad Ali massacred the Mamluk class and established a dynasty that ruled Egypt until the revolution of July 23, 1952.

After the 1952 Revolution, the rule of Egypt passed to military power. On June 18, 1953, the Republic of Egypt was proclaimed, with General Muhammad Naguib as the first president.

On 18 January 2014, the provisional government established a new constitution after a referendum. On March 26, 2014, the leader of the Egyptian Armed Forces, Abdel Fattah el-Sisi resigned from the army and announced his candidacy for president. Abdel Fattah el-Sisi won by a large margin and was sworn in as president on June 8, 2014. The Muslim Brotherhood and some secular and liberal activist groups boycotted the vote. 

Xem

Some of famous places in Egypt

Egyptian Pyramids

City of Alexandria

Red Coast

City of Luxor

Nile River

Mount Sinai

Saint Catherine’s Monastery

White Desert

Outstanding achievement

The Queen of Egypt’s eye makeup included sharp black eyeliner and eyelids, as seen in the performance of actress Elizabeth Taylor. Egyptian eye makeup, which was invented around 4000 BC, was also used to demonstrate social status.

Black ink was created by the ancient Egyptians by combining tree resin, coal slag, and beeswax. People replace coal slag with clay or grind rocks into powder to make other colors of ink.

The key is an ancient Egyptian invention from around the year 2000 BC.

Other great inventions made by the Egyptians include toothpaste, paper, writing, mathematical rules, plows, calendars, and so on, all of which are still in use today.

Egypt’s Reputable Universities 

Cairo University

American University in Cairo (AUC)

University of Mansoura

University of Assiut

Ain Shams University

University of Benha

Call Now Button