Vị trí địa lí

Ireland là một hòn đảo tại Bắc Đại Tây Dương. Đảo này tách biệt với Đảo Anh ở phía đông qua Eo biển Bắc, Biển Ireland và Eo biển St George. Ireland là đảo lớn thứ nhì trong Quần đảo Anh, lớn thứ ba tại châu Âu và lớn thứ 20 trên thế giới.

Đảo Ireland nằm tại phía tây bắc của châu Âu, giữa vĩ tuyến 51° và 56° Bắc, giữa kinh tuyến 11° và 5° Tây. Phía tây đảo là Đại Tây Dương, phía nam đảo là biển Celtic. Đảo Ireland có tổng diện tích là 84.421 km². Đảo Ireland và đảo Anh cùng nhiều đảo nhỏ xung quanh được gọi chung là quần đảo Anh.

Đảo Ireland được chia tách thành Cộng hòa Ireland (được đặt tên chính thức là Ireland) chiếm 5/6 diện tích đảo, và Bắc Ireland, thuộc Vương quốc Liên hiệp Anh và Bắc Ireland.

Diện tích: 70.280km2

Thủ đô: Dublin

Link bản đồ

Dân số

Năm 2011, dân số Ireland đạt khoảng 6,4 triệu, là đảo đông dân thứ nhì tại châu Âu sau Đảo Anh. Trong đó, có gần 4,6 triệu người sống tại Cộng hòa Ireland và hơn 1,8 triệu người sống tại Bắc Ireland.

Dân số hiện tại của Ireland là 4.979.701 người (2021) theo số liệu mới nhất từ Liên Hợp Quốc. Dân số Ireland hiện chiếm 0,06% dân số thế giới. Ireland đang đứng thứ 124 trên thế giới trong bảng xếp hạng dân số các nước và vùng lãnh thổ. 

Mật độ dân số của Ireland là 72 người/km2, 63,65% dân số sống ở thành thị (3.143.055 người vào năm 2019). Độ tuổi trung bình ở Ireland là 38,6 tuổi. 

Tôn giáo lớn nhất trên đảo Ireland là Cơ Đốc giáo, giáo phái lớn nhất là Công giáo do có trên 73% cư dân trên đảo tin theo (khoảng 87% cư dân Cộng hòa Ireland). Hầu hết các cư dân còn lại là thành viên của các giáo phái Tin Lành (khoảng 48% cư dân Bắc Ireland). Giáo phái Tin Lành lớn nhất là Giáo hội Ireland của Anh giáo.

Kinh tế

Hiện nay, hàng chất lư­ợng cao, đặc biệt là của các ngành máy móc kim loại, cơ khí, điện tử và hóa chất chiếm 80% tổng số sản phẩm xuất khẩu của Ireland.

Nông nghiệp, ngành kinh tế truyền thống, chủ yếu tập trung vào chăn nuôi, sản xuất thịt và sữa. Ngành chế biến thực phẩm và đồ uống đóng vai trò quan trọng.

Tài nguyên tự nhiên gồm có chì, kẽm, dầu mỏ và khí tự nhiên nằm Ở xa bờ. Ireland cũng có tiềm năng thủy điện; sản l­ượng điện sản xuất hàng năm: đạt khoảng 20 tỷ kWh, trong dó nhiệt điện trên 94% thủy điện gần 5% còn lại là từ các nguồn khác. Ireland tăng tr­ưởng kinh tế nhanh nhất trong khối EU hiện nay. 

Cộng hòa Ireland có thu nhập bình quân đầu người cao thứ hai trong các nước EU, xếp sau Luxembourg, và đứng thứ 4 trên thế giới. Năm 2005, Ngân hàng thế giới tính tổng thu nhập quốc dân của Ireland trên đầu người là 41.140 USD – xếp thứ 7 trên thế giới, xếp thứ 6 ở Tây Âu, và xếp thứ 3 trong số các quốc gia EU.

Khí hậu

Ireland có khí hậu đại dương ôn hòa song dễ thay đổi với ít cực độ. Khí hậu mang đặc trưng hải đảo và điều độ, tránh được các cực độ về nhiệt độ như nhiều khu vực cùng vĩ độ trên thế giới. Đây là kết quả của gió ẩm điều hòa thường xuất hiện từ Đại Tây Dương.

Khí hậu Ireland thời điểm tháng 1, tháng 2 là các tháng lạnh nhất trong năm.  Nhiệt độ trung bình hàng ngày trong các tháng này từ 4 đến 7°C (tương đương 39.2 đến 44.6 °F).

Tháng 7, tháng 8 là những tháng ấm áp nhất với nhiệt độ trung bình từ 14 – 16°C (tương đương 57.2 đến 60.8 °F). Nhiệt độ trung bình tối đa trong tháng 7 và tháng 8 là từ 17 – 18 °C (tương đương 62.6 đến 64.4 °F) ở vùng biển. Và từ 19 – 20 °C (tương đương 66.2 đến 68.0 °F) ở khu vực nội địa.

Các tháng nhiều nắng nhất là tháng 5 và tháng 6. Trung bình ở các tháng này có 5 – 7 giờ nắng mỗi ngày. Các thời điểm khí hậu khắc nghiệt ở Ireland là tương đối chiếm so với những quốc gia khác các nước thuộc khối Liên minh châu Âu.

Ngôn ngữ

Hai ngôn ngữ chính tại Ireland là tiếng Ireland và tiếng Anh, chúng đều có đóng góp lớn cho văn học. Tiếng Ireland nay là ngôn ngữ thiểu số song vẫn có địa vị chính thức tại Cộng hòa Ireland năm.

Tiếng Ireland là một môn học bắt buộc trong hệ thống giáo dục công tại Cộng hòa Ireland, và nhiều trường giảng dạy bằng tiếng Ireland được thành lập tại cả hai phần của đảo.

Tiếng Anh được đưa đến Ireland lần đầu tiên khi người Norman xâm chiếm. Nó trở thành ngôn ngữ chính thức sau các cuộc chinh phục của triều Tudor và Cromwell. Nó trở thành ngôn ngữ chính thức sau các cuộc chinh phục của triều Tudor và Cromwell. Chuyển đổi ngôn ngữ trong thế kỷ XIX thay thế tiếng Ireland bằng tiếng Anh khi đại đa số cư dân trên đảo có ngôn ngữ thứ nhất là tiếng Anh.

Văn hoá

 Lễ hội góp phần tạo nên nét đặc sắc và thu hút cho nền văn hoá của Ireland Ireland lại tạo được sức hút mạnh mẽ với mọi du khách trên thế giới thông qua lễ hội Galway Oyster. Đây là dịp lễ được diễn ra vào tháng 9 hằng năm. Bên cạnh đó, còn có rất nhiều lễ hội đặc sắc thể hiện cho sự lâu đời của văn hóa Ireland như lễ hội ẩm thực Gourmet hay Puck Fair.

Văn hóa Ireland gây được sức hút trên thế giới với các món ăn truyền thống độc đáo, đậm đà bản sắc riêng, trong đó phải kể đến thịt xông khói, món hầm Ireland, bò ngũ vị.

Nền nghệ thuật đáng nể và vô cùng phong phú, có rất nhiều thiên tài văn chương nổi tiếng trên khắp thế giới cụ thể là những bản chú giải kinh thánh viết tay bằng ngôn ngữ Ireland cổ. Có rất nhiều nhà văn Ireland nổi tiếng và đạt được nhiều giải thưởng văn chương danh giá như Jonathan-Swift, George Moore, James Joyce.

Những người với tấm lòng thân thiện, tốt bụng, niềm nở đã trở thành một nét đẹp trong văn hóa Ireland.

Lịch sử

Sau khi người Norman xâm chiếm đảo vào thế kỷ XII, Anh yêu sách chủ quyền đối với Ireland.

Tuy nhiên, quyền cai trị của Anh không bành trướng được đến toàn đảo cho đến cuộc chinh phục dưới thời Triều đại Tudor trong thế kỷ XVI-XVII, cuộc chinh phục này kéo theo những người di cư đến từ Đảo Anh. 

Trong thập niên 1690, một hệ thống cai trị theo dòng Tin Lành của người Anh được định ra nhằm gây bất lợi cho tín hữu Công giáo La Mã chiếm đa số cùng với những người biệt giáo với Tin Lành, và hệ thống được mở rộng trong thế kỷ XVIII. 

Theo Đạo luật Liên hiệp năm 1801, Ireland trở thành một bộ phận của Vương quốc Liên hiệp Anh và Ireland. Một cuộc chiến tranh giành độc lập vào đầu thế kỷ XX diễn ra được kế tiếp bằng sự phân chia hòn đảo, thành lập Nhà nước Tự do Ireland, thực thể dần tăng cường chủ quyền trong các thập niên tiếp theo, và Bắc Ireland, vốn duy trì là bộ phận của Vương quốc Anh.

Bắc Ireland đã chứng kiến ​​nhiều bất ổn dân sự từ cuối những năm 1960 cho đến những năm 1990. Tình hình dần lắng xuống sau một hiệp định chính trị vào năm 1998.

Năm 1973, Cộng hòa Ireland và Vương quốc Anh, bao gồm Bắc Ireland, gia nhập Cộng đồng Kinh tế châu Âu.

Những địa điểm nổi tiếng ở Ireland

Lâu đài Dunluce

Lâu đài Rock of Cashel

Quần đảo Howth

Vườn quốc gia Tollymore

Nhà hát lớn Belfast

The Ring of Kerry Alex Ranaldi

Bunratty Castle & Folk Park

Những trường đại học danh tiếng

College of Computing Technology. Dublin, Ireland. 

St. Patrick’s College Maynooth

National College of Ireland

Đại học Griffith Dublin

Viện Công nghệ Cork

Đại học Limerick

University College Dublin

National University of Ireland, Galway (NUI Galway)

IRELAND

Geography

Ireland is a country located in the North Atlantic Ocean. The North Strait, the Irish Sea, and St George’s Strait separate it from Great Britain to the east. Ireland is the second largest island in the British Isles, the third largest in Europe, and the world’s twentieth largest.

Ireland is situated in northwest Europe, between latitudes 51° and 56° N and longitudes 11° and 5° W. The Atlantic Ocean lies to the west of the island, and the Celtic Sea lies to the south. Ireland has a total land area of 84,421 km2. The British Isles are the islands of Ireland and Great Britain, as well as the numerous islets that surround them.

The island of Ireland is divided into two parts: the Republic of Ireland (officially known as Ireland), which occupies 5/6 of the island’s land area, and Northern Ireland, which is part of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland.

Area: 70,280km2 

Capital: Dublin

Link to the map

Population

Ireland’s population was approximately 6.4 million in 2011, making it the second most populous island in Europe after Great Britain. Nearly 4.6 million of these people live in the Republic of Ireland, while more than 1.8 million live in Northern Ireland.

According to the most recent United Nations figures, Ireland’s current population is 4,979,701 (2021). Ireland’s population currently accounts for 0.06 percent of the global population. Ireland is ranked 124th in the world by population of countries and territories.

Ireland’s population density is 72 people per square kilometer, and urban areas house 63.65% of the population (3,143,055 people in 2019). Ireland’s average age is 38.6 years old.

The majority religion on the island of Ireland is Christianity, and the largest denomination is Catholicism, which is held by more than 73 percent of the islanders (about 87 percent of the population of the Republic of Ireland). The majority of the remaining residents belong to Protestant denominations (about 48 percent of Northern Ireland residents). The Anglican Church of Ireland is the largest Protestant denomination.

Economy

High-quality goods, particularly from the metalworking, mechanical, electronic, and chemical industries, currently account for 80 percent of Ireland’s total exports.

Agriculture, the traditional economic sector, is primarily concerned with animal husbandry, meat production, and dairy production. The food and beverage processing industry is crucial.

Natural resources such as lead, zinc, petroleum, and natural gas are found far from the coast. Ireland also has hydroelectric potential; annual electricity production is around 20 billion kWh, with thermal power accounting for over 94 percent of the total, with the remaining 5 percent coming from other sources. Ireland currently has the fastest economic growth in the EU.

Ireland has the second highest per capita income in the EU, trailing only Luxembourg, and ranks fourth in the world. The World Bank estimated Ireland’s gross national income per capita in 2005 to be $41,140, placing it seventh in the world, sixth in Western Europe, and third among EU countries.

Climate

Ireland has an oceanic climate that is mild but variable, with few extremes. The climate is island-like and moderate, avoiding temperature extremes common in many other regions of the world of the same latitude. This is due to the humid, conditioning winds that frequently blow in from the Atlantic Ocean.

The weather in Ireland The coldest months of the year are January and February. During these months, average daily temperatures range from 4 to 7°C (39.2 to 44.6°F).

The warmest months are July and August, with average temperatures ranging from 14 to 16°C (57.2 to 60.8°F). In July and August, the average maximum temperature in the sea ranges between 17 and 18 °C (62.6 to 64.4 °F). Inland, temperatures range from 19 to 20 degrees Celsius (66.2 to 68.0 degrees Fahrenheit).

May and June are the sunniest months. These months have an average of 5-7 hours of sunshine per day. Climate extremes in Ireland are relatively well-accounted for when compared to other European Union countries.

Language

Ireland’s two main languages are Irish and English, both of which have made significant contributions to literature. Irish is now a minority language in the Republic of Ireland, but it retains official status.

Irish is a compulsory subject in the Republic of Ireland’s public education system, and many Irish schools have been established in both parts of the island.

When the Normans invaded Ireland, they brought English with them. Following the conquests of the Tudor and Cromwell dynasties, it became the official language. Following the conquests of the Tudor and Cromwell dynasties, it became the official language. During the nineteenth century, language transition replaced Irish with English, and the vast majority of the island’s inhabitants spoke English as their first language.

Culture

Through the Galway Oyster Festival, the festival contributes to the uniqueness and attraction of Irish culture and creates a strong attraction for all tourists from around the world. Every year in September, this festival is held. There are also many special festivals that showcase the long-standing Irish culture, such as the Gourmet Food Festival and Puck Fair.

The world is drawn to Irish culture because of its distinct traditional dishes, each imbued with its own identity, such as bacon, Irish stew, and five-spice beef.

The art scene is admirable and extremely rich; there are many famous literary geniuses all over the world, particularly the handwritten biblical commentaries in ancient Irish. Many famous Irish writers have won prestigious literary awards, including Jonathan Swift, George Moore, and James Joyce.

People with a friendly, kind, and welcoming spirit have become a source of pride in Irish culture.

History

Britain claimed sovereignty over Ireland after the Normans invaded the island in the 12th century.

However, British rule did not extend to the entire island until the Tudor Dynasty’s conquest in the sixteenth and seventeenth centuries, which brought with it immigrants from the United Kingdom.

In the 1690s, an English Protestant rule system was devised to the detriment of the Roman Catholic majority as well as Protestant sectarians, and it was expanded. during the eighteenth century

Ireland became a part of the United Kingdom of Great Britain and Ireland as a result of the Act of Union in 1801. A war of independence in the early twentieth century was followed by the island’s partition, the establishment of the Free State of Ireland, which gradually increased its sovereignty over the ensuing decades, and Northern Ireland, the capital of which was retained as part of the United Kingdom.

From the late 1960s to the 1990s, Northern Ireland experienced significant civil unrest. Following a political agreement in 1998, the situation gradually improved.

The Republic of Ireland and the United Kingdom, including Northern Ireland, became members of the European Economic Community in 1973.

Some of famous places in Ireland

Dunluce Castle

Cashel Castle Rock

The Howth Islands

National Park of Tollymore 

The Belfast Opera House

The Kerry Ring Ranaldi Alex Bunratty 

Castle & Folk Park 

Ireland’s Reputable Universities 

College of Computing Technology

St. Patrick’s College Maynooth

National College of Ireland

Griffith University Dublin

Cork . Institute of Technology

University of Limerick

University College Dublin

National University of Ireland, Galway (NUI Galway)

Call Now Button