Vị trí địa lí

Scotland là một quốc gia thuộc Vương quốc Liên hiệp Anh và Bắc Ireland. Scotland chiếm một phần ba diện tích phía bắc của đảo Anh, có biên giới với Anh ở phía nam, Đại Tây Dương bao quanh các mặt còn lại: trong đó biển Bắc ở phía đông, và eo biển Bắc cùng biển Ireland ở phía tây-nam. Ngoài phần đại lục trên đảo Anh, quốc gia còn có hơn 790 đảo, trong đó có quần đảo Phương Bắc và Hebrides. 

Tổng diện tích của Scotland là 78.772 km² . Biên giới trên bộ duy nhất của Scotland là với Anh, có chiều dài 96km và nằm giữa lưu vực sông Tweed trên bờ biển phía đông và vịnh Solway tại phía tây. Scotland giáp Đại Tây Dương trên bờ biển phía tây và giáp biển Bắc trên bờ biển phía đông. Đảo Ireland chỉ cách 21km tính từ bán đảo Kintyre phía tây nam Scotland. Nauy nằm cách 305 km về phía đông và quần đảo Faroe nằm cách 270 km về phía bắc.

Vùng biển của Scotland gồm một khu vực lớn trên Bắc Đại Tây Dương và biển Bắc, có các trữ lượng dầu thô lớn nhất trong Liên minh châu Âu. Vì vậy,  thành phố lớn thứ ba của Scotland là Aberdeen được mệnh danh là thủ đô dầu thô châu Âu.

Thành phố lớn nhất ở nước Scotland là Glasgow

Thủ đô: Edinburgh

Link bản đồ

Dân số

Dân số Scotland hiện đại là khoảng 5, 2 triệu người. Nếu phần hành chính này của Vương quốc Anh là một quốc gia độc lập, theo chỉ số này, nó sẽ chiếm vị trí thứ 113 trên thế giới. Hơn 80% dân số là người Scotland, người Anh sống ở đây khoảng 8%. Ngoài ra còn có đại diện của các quốc tịch khác: Ba Lan, Ailen, Pakistan, Ấn Độ, Trung Quốc, cũng như những người từ các nước châu Phi. 

Song thành phố lớn nhất là Glasgow với hơn 584.000 cư dân. Khu thành thị Đại Glasgow có dân số khoảng 1,2 triệu, chiếm một phần tư dân số Scotland.

Theo ước tính là có 49.000 người Pakistan và 61.000 người Ba Lan sống tại Scotland. Từ khi Liên minh châu Âu mở rộng, có nhiều người từ Trung và Đông Âu chuyển đến Scotland.

Kinh tế

Edinburgh là trung tâm dịch vụ tài chính của Scotland, có nhiều hãng tài chính lớn đặt tại đây như Lloyds Banking Group (chủ sở hữu của HBOS); Royal Bank of Scotland quốc doanh và Standard Life.  Edinburgh được xếp hạng 15 trong danh sách các trung tâm tài chính thế giới vào năm 2007. Tuy nhiên đến năm 2012, 2017 Edinburgh lại bị tuột dốc .

Các sản phẩm xuất khẩu chính của Scotland gồm whisky, điện tử và dịch vụ tài chính. Hoa Kỳ, Hà Lan, Đức, Pháp và Na Uy là các thị trường xuất khẩu chính của Scotland.

 Riêng lĩnh vực dầu khí,  ước tính đạt 150 tỷ bảng vào năm 2012. Scotland sẽ nắm giữ 95% trữ lượng dầu khí của Anh Quốc, nếu phân định dựa theo đường trung bình từ biên giới Anh-Scotland. Dù dân số Scotland chỉ chiếm 9% toàn Anh Quốc. GDP danh nghĩa của Scotland ước tính đạt 152 tỷ bảng vào năm 2015. Năm 2014, GDP bình quân của Scotland nằm vào hàng cao nhất trong Liên minh châu Âu.

Ba ngân hàng lớn chuyển khoản của Scotland phát hành tiền giấy bảng Anh: Ngân hàng Scotland, Ngân hàng Hoàng gia Scotland, và Ngân hàng Clydesdale. Giá trị của tiền giấy Scotland trong lưu thông vào năm 2013 đạt 3,8 tỷ bảng. Được Ngân hàng Anh bảo lãnh bằng cách sử dụng quỹ ký gửi của mỗi ngân hàng chuyển khoản.

Khí hậu

Scotland có khí hậu ôn hoà và mang tính đại dương, có chiều hướng thay đổi nhanh, ấm áp nhờ dòng biển nóng từ Đại Tây Dương. 

Nhiệt độ trung bình cao nhất trong ngày vào mùa đông là 6 °C tại Lowlands, còn trung bình cao nhất trong ngày vào mùa hè là 18 °C.

Lượng mưa tại Scotland khác biệt theo vùng, cao nguyên miền tây Scotland là nơi có mưa nhiều nhất, với lượng hàng năm tại một vài nơi vượt trên 3.000 mm. Phần lớn vùng thấp của Scotland có lượng mưa dưới 800mm mỗi năm.

Tuyết lớn ít khi xuất hiện tại vùng thấp, song phổ biến dần theo độ cao. Braemar trung bình mỗi năm có 59 ngày có tuyết rơi, trong khi nhiều khu vực ven biển trung bình mỗi năm có ít hơn 10 ngày có tuyết rơi.

Ngôn ngữ

Tiếng Anh được công nhận là ngôn ngữ chính tại đất nước Scotland từ thế kỷ 18. Tiếng Anh tiêu chuẩn Scotland là một dạng tiếng Anh, nằm tại một đầu của thể liên tục phương ngữ lưỡng cực, với đầu kia là tiếng Scots nói chung.  Tiếng Anh tiêu chuẩn Scotland có thể chịu ảnh hưởng ở mức độ khác nhau từ tiếng Scots.  

 Ngoài ra, Gaelic là ngôn ngữ chính ở vùng cao nguyên và quần đảo Scotland, vùng đồng bằng Scotland (Lowland) lại sử dụng Scots, ngôn ngữ riêng của người Scotland. Điều tra năm 2011 cho thấy rằng 63% cư dân “không có kỹ năng tiếng Scots”. Những người khác nói tiếng Anh Highlands, tiếng Gael được nói nhiều nhất tại quần đảo phía tây. 

Văn hoá

Scotland là một đất nước với nhiều tòa lâu đài, cung điện, đại học danh tiếng và những công trình kiến trúc lịch sử, với vẻ đẹp của những tòa lâu đài cổ kính, uy nghi: bảo tàng quốc gia Scotland, cung điện Holyrood,…

Nền văn hóa đặc sắc với những nét đặc trưng riêng biệt của các lễ hội. Các lễ hội diễn ra gần như suốt năm với nhiều chủ đề khác nhau, từ âm nhạc đến hình xăm, từ khoa học đến sự đa dạng văn hóa: lễ hội Fringe, lễ hội Edinburgh,…

Nền ẩm thực mang nhiều hương vị úp cá Cullen Skink hay Cranachan, Bánh Rowies, Cranachan,….

Clarsach (đàn hạc), fiddle (violin) và phong cầm cũng là các nhạc cụ truyền thống Scotland, hai nhạc cụ sau là nét đặc biệt của các ban nhạc vũ điệu đồng quê Scotland. Clàrsach (đàn hạc), fiddle (violon) và phong cầm cũng là các nhạc cụ truyền thống Scotland, hai nhạc cụ sau là nét đặc biệt của các ban nhạc vũ điệu đồng quê Scotland. Có nhiều ban nhạc và nghệ sĩ âm nhạc của Scotland thành công trong nhiều thể loại, chẳng hạn như Annie Lennox, Amy Macdonald, Runrig, Boards of Canada, Cocteau Twins,….

Scotland có một di sản văn học từ Sơ kỳ Trung Cổ. Tác phẩm văn học sớm nhất còn tồn tại được sáng tác tại Scotland viết bằng tiếng Brython vào thế kỷ VI, song nó được bảo tồn với vị thế là bộ phận của văn học Wales: sử thi Brus của John Barbour,…

Lịch sử

Vương quốc Scotland là một quốc gia độc lập có chủ quyền vào đầu thời trung cổ và tiếp tục tồn tại cho đến năm 1707. Năm 1603, Sau khi Nữ hoàng Elizabeth I của Anh qua đời, James VI, Vua xứ Scotland, được thừa kế và trở thành Vua của Anh và Vua Ireland. 

Từ đó tạo thành một liên minh của ba vương quốc riêng biệt, nhưng lúc này vẫn chưa thành lập quốc gia mới. Mỗi quốc gia vẫn giữ nghị viện của riêng họ. 

 Scotland sau đó đã gia nhập một liên minh với vương quốc Anh (Kingdom of England) vào ngày 1 tháng 5 năm 1707 để thành lập Vương quốc đại Anh (Kingdom of Great Britain). Năm 1801, Vương quốc đại Anh và Vương quốc Ireland đã ban hành một hiệp ước liên minh để tạo ra Vương quốc Anh ngày nay (United Kingdom).

Một số địa điểm nổi tiếng ở Scotland

Edinburgh Castle

Luskentyre Beach

 Loch Ness Lake

Eilean Donan Island

Scotland Church

Skye và Hebrides Island

Những thành tựu đạt được của Scotland

John Logie Baird, người được gọi là ‘Cha đẻ của Truyền hình’, ông đã trình diễn lần đầu tiên về một chiếc TV hoạt động vào năm 1925.

Điện lạnh nhân tạo đầu tiên được thiết kế vào năm 1755 bởi giáo sư người Scotland là William Cullen đã phát minh ra tủ lạnh.

Alexander Fleming, người đã phát hiện ra Penicillin kháng sinh vào năm 1928.

Kirkpatrick Macmillan, một thợ rèn từ Dumfriesshire, anh ta đã chế lại chiếc xe đạp đạp vào khoảng năm 1839

Máy nướng bánh mì được phát minh vào năm 1893 bởi Alan MacMasters, một nhà khoa học người Scotland có sở thích ăn sáng .

Một số những phát minh của người Scotland đã giúp thế giới thay đổi như: gofl, máy chụp ảnh màu, dấu vân tay hình sự, nhà vệ sinh xả nước, ống tiêm dưới da,….

Những trường đại học danh tiếng ở Scotland

University of Aberdeen.

University of Abertay – Dundee

University of Dundee

University of Edinburgh (thành lập năm 1583)

University of Edinburgh Napier.

University of Glasgow (thành lập năm 1451)

Glasgow Caledonian University

Heriot-Watt University.

Scotland

Geography

Scotland is a country in the United Kingdom of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland. Scotland occupies the northern third of the island of Great Britain, is bordered by England to the south, and the Atlantic Ocean surrounds the remaining sides, which include the North Sea to the east and the North Strait and the Irish Sea to the west. The country has over 790 islands, including the Northern Islands and the Hebrides, in addition to the mainland part on the British Isles.

Scotland has a total land area of 78,772 km2. The only land border between Scotland and England is 96 kilometers long and runs between the Tweed Basin on the east coast and Solway Bay on the west coast. Scotland is bounded on the west by the Atlantic Ocean and on the east by the North Sea. The Kintyre peninsula in southwestern Scotland is only 21 kilometers away from the island of Ireland. Norway is 305 kilometers to the east, and the Faroe Islands are 270 kilometers to the north.

Scotland’s waters include a large portion of the North Atlantic Ocean and the North Sea, which contain the European Union’s largest crude oil reserves. As a result, Aberdeen, Scotland’s third largest city, is known as the European crude oil capital.

The largest city in Scotland is Glasgow

 Capital: Edinburgh

Link to the map

Population

The modern population of Scotland is approximately 5.2 million people. If this administrative region of the United Kingdom were an independent country, it would rank 113th in the world, according to this index. More than 80% of the population is Scottish, with the British accounting for about 8%. Other nationalities are represented as well, including Poles, Irish, Pakistanis, Indians, and Chinese, as well as Africans.

The largest city, however, is Glasgow, which has a population of over 584,000 people. The Greater Glasgow metropolitan area has a population of approximately 1.2 million people, accounting for one-quarter of Scotland’s total population. Scotland is home to approximately 49,000 Pakistanis and 61,000 Poles. Many people from Central and Eastern Europe have moved to Scotland since the European Union’s expansion.

Economy

Edinburgh is Scotland’s financial services center, with many major financial firms headquartered there, including Lloyds Banking Group (owner of HBOS), the state-owned Royal Bank of Scotland, and Standard Life. In 2007, Edinburgh was ranked 15th on the list of world financial centers. However, Edinburgh fell again between 2012 and 2017.

The main exports of Scotland are whiskey, electronics, and financial services. Scotland’s main export markets are the United States, the Netherlands, Germany, France, and Norway.

The oil and gas industry alone is expected to be worth £150 billion by 2012. If the UK’s oil and gas reserves were delineated using an average line from the Anglo-Scotland border, Scotland would hold 95% of the reserves. Despite the fact that Scotland’s population is only 9% of the total population of England. In 2015, Scotland’s nominal GDP was estimated to be £152 billion. Scotland’s GDP per capita in 2014 was among the highest in the European Union. 

The Bank of Scotland, the Royal Bank of Scotland, and the Clydesdale Bank are the three major wire transfer banks in Scotland that issue pound banknotes. In 2013, the total value of Scottish banknotes in circulation was £3.8 billion. The deposit funds of each transferring bank are guaranteed by the Bank of England.

Climate

Scotland has a temperate and oceanic climate that is subject to rapid change and is warmed by warm currents from the Atlantic Ocean.

In the Lowlands, the highest average daily temperature in winter is 6 °C, and the highest average daily temperature in summer is 18 °C.

Precipitation in Scotland varies by region, with the western highlands receiving the most, with annual amounts exceeding 3,000 mm in some places. The lowlands of Scotland receive less than 800mm of rain per year.

Heavy snow is uncommon in the lowlands, but it is common at higher elevations. Braemar has 59 snow days on average per year, while many coastal areas have fewer than 10 snow days.

Language

Since the 18th century, English has been recognized as Scotland’s official language. Scottish Standard English is a dialect of English that is found on one end of the bipolar dialect continuum, with Scots on the other. Scots may have influenced Scottish Standard English to varying degrees. Furthermore, while Gaelic is the primary language in Scotland’s highlands and islands, Scots, the Scots’ native language, is spoken in the Scottish plains (Lowland). Scots ceded to varying degrees. 

Furthermore, while Gaelic is the primary language in Scotland’s highlands and islands, Scots, the Scots’ native language, is spoken in the Scottish plains (Lowland). According to the 2011 census, 63 percent of residents “have no Scots skills.” Others speak Highlands English, the most common Gaelic language in the western archipelago.

Culture

Scotland is a country with many famous castles, palaces, universities, and historical architectures, as well as the beauty of ancient and majestic castles: the National Museum of Scotland, the Palace of Holyroodhouse, and so on.

Festivals have their own distinct culture. Festivals are held almost all year with a variety of themes ranging from music to tattoos, science to cultural diversity: Fringe, Edinburgh,…

Cullen Skink or Cranachan flavors abound in the culinary background, as do Rowies, Cranachan,….

Clasach (harp), fiddle (violin), and organ are also traditional Scottish instruments, with the latter two being distinguishing characteristics of Scottish country dance bands. The clàrsach (harp), fiddle (violin), and organ are also traditional Scottish instruments, with the latter two being prominent in Scottish country dance bands. Many successful Scottish bands and musical artists from a variety of genres, including Annie Lennox, Amy Macdonald, Runrig, Boards of Canada, Cocteau Twins,…

Scotland has a literary history dating back to the early Middle Ages. The first surviving literary work was written in Scotland in Brython in the sixth century, but it has been preserved as part of Welsh literature: John Barbour’s epic Brus,..

History

The Kingdom of Scotland was an independent sovereign state that existed in the early Middle Ages and lasted until 1707. Following the death of Queen Elizabeth I of England in 1603, James VI, King of Scotland, inherited the throne and became King of England and King of Ireland.

It has since formed an alliance of three separate kingdoms, but no new nation has been established at this time. Each country has its own parliament.

On 1 May 1707, Scotland formed an alliance with the Kingdom of England (Kingdom of England) to form the Kingdom of Great Britain (Kingdom of Great Britain). The United Kingdom was formed in 1801, when Great Britain and the Kingdom of Ireland signed a treaty of union.

Some of famous places in Scotland

Edinburgh Castle

Luskentyre Beach

 Loch Ness Lake

Eilean Donan Island

Scotland Church

Skye và Hebrides Island

Outstanding achievement

In 1925, John Logie Baird, dubbed the “Father of Television,” demonstrated a working television for the first time.

Scottish professor William Cullen, who invented the refrigerator, designed the first artificial refrigerator in 1755.

Penicillin was discovered in 1928 by Alexander Fleming.

Kirkpatrick Macmillan, a Dumfriesshire blacksmith, rebuilt a bicycle around 1839.

Alan MacMasters, a Scottish scientist with a penchant for breakfast, invented the toaster in 1893.

Scotland’s Reputable Universities 

University of Aberdeen.

University of Abertay – Dundee

University of Dundee

University of Edinburgh (thành lập năm 1583)

University of Edinburgh Napier.

University of Glasgow (thành lập năm 1451)

Glasgow Caledonian University

Heriot-Watt University.

Call Now Button